2009. június 21., vasárnap

Elhatárolódik a New York-i magyar templom papja

Nyilatkozatban határolódott el a rasszizmus és antiszemitizmus minden formájától Angelo Gambatese, a New York-i St. Stephen of Hungary Church pásztora. A magyar katolikus templomban David Irvinget, a hírhedt holokauszttagadót látta vendégül a New York-i magyarok egy szélsőséges csoportja.

Elítéljük a rasszizmus, az antiszemitizmus, a gyűlölködés minden formáját, sajnáljuk, hogy helységeinket ilyen típusú rendezvényre használták, olvasható Angelo Gambatese atya, a St. Stephen of Hungary Church pásztorának szerdán New Yorkban kiadott nyilatkozatában.

A közleményben az atya elhatárolódott attól a múlt heti rendezvénytől, amelyen David Irvinget (köptyük le - a szerk.), a hírhedt holokauszttagadót látta vendégül a New York-i magyarok egy szélsőséges csoportja a magyar katolikus templomban. A csoport gyakran használja a Szent István templom helységeit rendezvényei megtartására. A templom vezetői azt állítják, hogy megtévesztették őket.

A botrányos esetről hírt adott a The New York Sun is. Angelo Gambatese ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy noha igyekeznek helységeiket közösségük tagjainak elérhetővé tenni, mindent megtesznek azért, hogy a templomot és híveiket megóvják a gyűlölet és az intolerancia hangjaitól.

Az egykori magyar negyed szívében, az Upper East Side-on a 82. utcában található templom papja nyilatkozatában kiemelte, hogy hamis ürüggyel kérték el az egyik termet a rendezvényre, a papok nem voltak tisztában a program kirekesztő és rasszista jellegével.

Különösen sajnáljuk azt a fájdalmat, amit ez a környék zsidóságának okozott. Tudnotok kell, hogy elítéljük az antiszemitizmus minden formáját, fogalmaz a nyilatkozat. Mindig szívesen látunk benneteket a Magyar Szent István Templomban. Ha valamelyikőtök szenved, mindnyájan veszélyben vagyunk, tette hozzá a pap.

A 82. utcai katolikus templomban nem ez az első eset, hogy szélsőséges hangvételű rendezvényt tartottak. Angelo Gambatese olasz származású, nem beszél magyarul.

A helyi magyarok úgy tudják, hogy a templom az egyik bázisa a Hóka Ernő nevével fémjelzett szélsőjobboldali csoportosulásnak, amely szorosan együttműködik a New York Polgári Kör vezetőjével, Szilágyi Ákossal. A New York Polgári Kör szoros kapcsolatot ápolt a nemrégiben megszűnt Kuruc.info nevű radikális internetes portállal.

Forrás: Független Hírügynökség



Ez botrányos! Atombombát New Yorkra, hogy meghaljon az összes bűnös faiszta!
Angelo Gambateset pedig azonnal hívjuk meg magyarországra miniszterelnöknek, az elhatárolódásától könnyes lett még a szemem is, tökéletes lenne a posztra. És már megint az a náczirasszista kuruc.info. Gondolhattuk volna, kedves barátaim, hogy egy ilyen kirekesztő, szélsőséges csoportnak egy templomban (pf, hol máshol...) van a székhelye. Ezért javaslom tiltsuk be az Istentiszteleteket, és mindenki járjon zsinagógába. Kivéve az arabok. Ők megdöglenek.

Nagy szomorúságot kelt bennem, hogy a magyarokat (titeket magyarokat) már külföldön is ezekkel a szélsőséges eszmével azonosítanak. Szegény amerikai vadkeresztény elvtársunk ha végigmegy az utcán minden lépése előtt körrül kell néznie, nehogy megrémítse egy NÁCZI MAGYAR?! Ez tűrhetetlen, lépnünk kell! Antifaszisták, rajtunk a sor.


A szövegben kiemeltem a fontos gondolatokat, akinek nincs ideje olvasni az csak a vastag betűs részeket figyelje.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése